Bescherming tegen het zika virus en de zika mug

zika-virus-deet-tijgermug

Je hebt er ongetwijfeld al veel over gehoord in de media over het Zika virus. Het is inmiddels al een groot gevaar voor de volksgezondheid. Daarom heeft de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) door dit probleem een noodtoestand uitgeroepen.

WAT IS DE OPTIMALE BESCHERMING TEGEN HET ZIKA VIRUS?

 

 

Moet ik nu nog wel op vakantie met het Zika Virus?

Wanneer je naar Zuid- of Midden-Amerika op vakantie gaat. En dan met name Brazilië en Curaçao, is het verstandig om voorbereid te zijn op eventuele besmetting van het  Zika virus.

Het virus kan worden overgebracht door de zogenaamde Aedes aegypti muggen. Deze mug komt voornamelijk voor in tropische gebieden. Naast de Aedes mug kan het virus ook worden overgebracht door bloed of sperma.

Het virus hoeft niet perse gevaarlijk te zijn wanneer je besmet zou raken. Eén op de vier personen wordt ziek de anderen merken er helemaal niets van. Maar kunnen wel een gevaar vormen voor anderen.

Hoe merk je dat besmet bent met het Zika virus?

WAT ZIJN DE SYMPTOMEN???

Wanneer je ziek wordt van het virus heb je de volgende symptomen: koorts, huiduitslag, oogontsteking, gewrichtspijn en hoofdpijn. Je moet er op rekenen dat je ongeveer twee tot zeven dagen nodig hebt om volledig te herstellen.

 

Je bent zwanger en je wilt bescherming tegen het Zika virus.

zwanger-bescherming-tegen-het-zika-virus-DEET-muggen

Wanneer je zwanger bent en op reis gaat naar bijvoorbeeld Zuid- of Midden Amerika moet je erg alert zijn.

Het virus is erg gevaarlijk (lees ZEER gevaarlijk) voor ongeboren kinderen.  De foetus kan een hersenbeschadiging oplopen.

De baby wordt dan geboren met een te kleine schedel ofwel microcefalie. Wanneer je zwanger bent is het zeker zinvol om de reis te heroverwegen. Het Amerikaanse CDC raadt zelfs zwangere vrouwen af om op reis te gaan naar een groot gedeelte van Latijns-Amerika en de Cariben. Ben je van plan om te gaan dan is een goede bescherming tegen het Zika virus een prioriteit.

Kun je ook in Zuid Europa besmet raken met het Zika virus?

In Nederland is het virus alleen vastgesteld bij mensen die naar Zuid of Midden Amerika zijn gereisd. De verspreiding van het virus in Nederland is zeer onwaarschijnlijk omdat de muggen die dit virus kunnen verspreiden hier niet voorkomen. Volgens diverse experts op het gebied van insecten is er wel een grote kans dat de tijgermug die voorkomt in Zuid Europa in staat is om het Zika virus over te brengen. De tijgermug komt voor in bijna geheel Italië, grote delen van Frankrijk en aan de kust gebieden (de costa’s) van Spanje.

Je wilt toch op reis, wat kun je doen?

Voor wie toch wil afreizen naar een land waar het zika-virus heerst, is het raadzaam om bedekkende kleding te dragen. Een goede bescherming tegen het Zika virus is het voornaamste. Je moet jezelf goed insmeren met een muggenwerendmiddel dat DEET bevat.

Tijdens de nachten wordt aangeraden onder een klamboe te slapen.

Ga je op reis naar Italië, Frankrijk of Spanje dan is het zeker erg verstandig om DEET mee te nemen en ook te gebruiken.

In welke landen maak je de meeste kans om besmet te raken?

Bekijk op de landkaart hieronder in welke landen het zika-virus circuleert en mensen besmet kunnen worden (rood) en besmettingsgevallen bekend zijn. Lokale uitbraak van ziekte door het Zika virus zijn dus bekend in Midden- en Zuid-Amerika. En dan voornamelijk in Brazilië en Colombia.

bescherming tegen het zika virus! Waar zijn de muggen?

Conclusie

Het is geen garantie doordat je DEET gebruikt ook daadwerkelijk niet gebeten wordt door een mug of een ander insect. Wetenschappelijke tests hebben uitgewezen dat de kans vele malen kleiner wordt als je je insmeert met muggenwerende middelen van een gerenommeerde fabrikant. Voorkomen is dan ook altijd beter dan genezen!


Laat een review of ervaring achter

Het opgegeven email-adres verschijnt niet bij de geplaatste ervaring of review.

Het is toegestaan deze HTML tags of attributen te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Copyright 2016 - Gezondetenvoeding.nl | Vragen of opmerkingen? Stuur een email naar info@gezondetenvoeding.nl